We wrześniu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 199,1 pkt, obniżając się w stosunku do zmienionego indeksu z sierpnia o 1,1 % (2,3 p.p.). Od początku roku indeks był o 5,4% (11 p.p.) niższy. Był to już piąty z rzędu miesiąc spadku cen żywności na świecie, głównie za zasługą kolejnej redukcji na rynku zbóż (-6,1%), co rekompensowało niewielką zwyżkę notowań pozostałych artykułów wchodzących w skład indeksu: cukru (+1,8%), mięsa (+0,9%), artykułów mleczarskich (+0,7%) i olejów (+0,4%). Ceny zbóż obniżają się od maja br. na skutek optymistycznych prognoz tegorocznych zbiorów, szczególnie kukurydzy i ryżu. Indeks cen mięsa poszybował w górę po raz kolejny i wyniósł we wrześniu 175,7 pkt. Wzrosły głównie ceny drobiu (+2,8%) i nieznacznie wołowiny i mięsa owczego, natomiast notowania wieprzowiny pozostały bez zmian. Zwyżka na rynku drobiu była odzwierciedleniem znacznego popytu, a w niektórych przypadkach również zmian kursów walut. Ceny wołowiny wspierane były rosnącym zapotrzebowaniem ze strony krajów azjatyckich, w tym również Japonii. Ceny mięsa ogółem były we wrześniu br. jeszcze o 0,5% wyższe niż przed rokiem, lecz o 1% niższe niż w styczniu br.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 03.10.13