W 2007 r. Rosja należała do wiodących importerów mięsa czerwonego na świecie. W minionym roku Rosjanie spadli na piąte miejsce wśród czołowych kupców tych towarów. Głównym dostawcą mięsa czerwonego na rynek rosyjski była Brazylia, ze sprzedażą na poziomie 400 tys. ton. Sąsiednia Białoruś przesunęła się w drabinie najważniejszych dostawców do Rosji, wywożąc w tym kierunku 300 tys. ton towarów mięsnych. W 2013 r. odnotowano także spadek eksportu mięsa z Rosji. Eksport tych towarów (w tym podrobów) osiągnął pułap 50 tys. ton, z czego większość trafiła do środkowej oraz południowo-wschodniej Azji. Pomimo problemów z epidemią afrykańskiego pomoru świń, Rosjanie odnotowali stopniowy wzrost wywozu wieprzowiny do krajów południowo-wschodniej Azji, który ukształtował się na poziomie 8-10 tys. ton. Głównym odbiorcą rosyjskiej wieprzowiny były Chiny, w tym przede wszystkim Hongkong. W 2013 r. odnotowano także wzrost eksportu przetworów mięsnych z Rosji, który mógł wynieść nawet 45 tys. ton. Ponad 80% tych towarów trafiło do Kazachstanu.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 3.01.14

 



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand