Zapasy mięsa w chłodniach amerykańskich na koniec marca br. osiągnęły poziom znacznie mniejszy niż przed rokiem. Spadek zapasów dotyczył wszystkich gatunków mięsa, przy czym

największą zniżkę odnotowano w przypadku mięsa wołowego. W ciągu roku stan zapasów wołowiny zmniejszył się o 21%, w tym mięsa bez kości obniżył się do 165 tys. ton, natomiast

elementów wołowych spadł do 18,5 tys. ton. Pod koniec marca br. w amerykańskich chłodniach znajdowało się 260 tys. ton mięsa wieprzowego, tj. o 11% mniej niż przed rokiem. Stan zapasów mięsa z kurczaków zmniejszył się o 5% do 267 tys. ton, a mięsa z indyków skurczył się o 16% do 152 tys. ton. Spadkowy trend w zapasach mięsa w chłodniach amerykańskich w ostatnich miesiącach, przyczyniał się do wysokiego poziomu cen towarów mięsnych w Stanach Zjednoczonych oraz wpływał na ich (cen) zmienność.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia z dn. 24.04.14



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand