W bieżącym sezonie 2013/14 globalna produkcja 7 podstawowych surowców oleistych wzrośnie o około 6% tj. 28,6 mln ton do rekordowego poziomu 485,6 mln ton wobec 457,0 mln ton sezon wcześniej oraz 434,9 mln ton przed dwoma sezonami. W ciągu miesiąca globalne prognozy produkcji 7 surowców oleistych zostały zwiększone o 2,0 mln ton. Największy przyrost wobec poprzedniego sezonu dotyczy soi (+6,1%), rzepaku (+9,9%) oraz słonecznika (+17,6%). Umiarkowanie wysokie przyrosty dotyczą: orzechów ziemnych oraz ziaren palmy olejowej, natomiast dla bawełny oraz kopry odnotuje się redukcję zbiorów.

W sezonie 2013/14 o 6,2 mln ha wzrosły zasiewy oleistych do rekordowego poziomu 258,95 mln ha przy ekspansji obszarowej w Ameryce Południowej, Indiach, WNP oraz UE28 po części kosztem zbóż. W bieżącym sezonie produkcja soi powinna wzrosnąć istotnie o 16,1 mln ton do 281,9 mln ton. Dzięki rekordowej produkcji, podaż 7 oleistych powinna wzrosnąć o 33,9 mln ton do rekordowego poziomu około 568,8 mln ton (październik/wrzesień), w tym największy przyrost podaży dotyczy soi tj. o 22 mln ton do 343,2 mln ton. Równolegle produkcja i podaż zwłaszcza słonecznika oraz rzepaku pozostaje na wysokim poziomie.

Po dwóch latach stagnacji 6,5% wzrost podaży pozwoli odbudować zapasy surowców oleistych z 73,2 mln ton na początku sezonu do 89,9 mln ton pod koniec sezonu przy już bardzo realnej materializacji zbiorów na Południowej Półkuli. W bieżącym sezonie nadprodukcja surowców oleistych osiągnie zatem 16,7 mln ton w tym 12,3 mln ton dotyczy samej soi. W bieżącym sezonie poprawi się współczynnik zapasy/zużycie z 16,2% do 19,2%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Oil World



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand