Hiszpania jest jednym z ważniejszych producentów wołowiny oraz mięsa drobiowego wśród krajów Wspólnoty. Według hiszpańskiego ministerstwa rolnictwa, w 2013 r. kraj ten wyprodukował 1 369 628 ton mięsa drobiowego oraz ponad 580 000 ton wołowiny. To stawiało Hiszpanów na trzecim miejscu pod względem wielkości produkcji mięsa drobiowego w krajach UE oraz na piątej pozycji, jeżeli chodzi o produkcję wołowiny. Wytwórczość drobiu w Hiszpanii stanowiła 11,6% całkowitej produkcji tego gatunku mięsa w krajach Wspólnoty (11,1% produkcji mięsa z kurczaków). Trzeba wspomnieć, że miniony rok okazał się znacznie lepszym dla producentów wołowiny w Hiszpanii niż poprzednie lata. Stało się tak za sprawą wyższych cen bydła oraz niższych kosztów pasz, co polepszyło dochodowość produkcji. Produkcja żywca wołowego w tym kraju stanowi 5% całkowitej produkcji zwierząt gospodarskich.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 14.05.14



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand