Niski stan zapasów w amerykańskich chłodniach oraz i tak już wysokie ceny wszystkich gatunków mięsa sprawią, że w najbliższym czasie poziom cen mięsa w sklepach w Stanach Zjednoczonych pozostanie na znacznym pułapie. Pod koniec kwietnia br. w amerykańskich chłodniach znajdowało się 882 tys. ton mięsa ogółem, tj. nieznacznie więcej niż w marcu br., ale jednocześnie o 17,5% mniej niż przed rokiem oraz o 10,3% mniej niż wynosi średnia z ostatnich pięciu lat. Poziom zapasów mięsa wołowego zmniejszył się o 21% do 182 tys. ton, z czego 90% zapasów stanowiło mięso bez kości do rozdrobnienia. Jeszcze niższy poziom zapasów wołowiny od obecnego odnotowano w kwietniu w 2010 r. Pod koniec kwietnia br. stan wieprzowiny zgromadzonej w chłodniach wynosił 265 tys. ton, tj. był o 17% mniejszy niż przed rokiem, w tym odnotowano znaczny spadek zapasów szynek, wzrosły za to zapasy boczku oraz schabu. W przypadku zapasów mięsa z kurczaków obniżeniu uległy wszystkie kategorie mięsa, przy czym stan ogółem zmniejszył się o 15% do 264 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia z dn. 23.05.14, USDA