Jak podaje Komisja Europejska (KE) w maju 2014 r. największą dynamikę spadku cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wołowina (-3,1%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zmniejszyła się w maju 2014 r. w stosunku do kwietnia br. o 1,4%. W omawianym okresie średnia cena wołowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 3660 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wołowego na rynku światowym wynosiła 3115 EUR/t (4277 USD/t). W maju 2014 r. średnia cena wołowiny na rynku światowym zwiększyła się w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 1,9%, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca wzrosła o 1,3%. W omawianym okresie cena wołowiny w Unii pozostawała na poziomie o 17% wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym. W maju 2014 r. średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1640 EUR/t, tj. była o 0,9% niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w maju br. była o 1,5% wyższa niż w kwietniu 2014 r. W maju br. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 1763 EUR/t (2421 USD/t), tj. była o 25,6% wyższa niż przed rokiem, i jednocześnie o 7,3% niższa w stosunku do ceny z kwietnia 2014 r. W omawianym okresie różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym wynosiła -7%. Ponadto w maju 2014 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1997 EUR/t. Była ona o 14% wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 1747EUR/t (2398 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zwiększyła się o 1,2%, natomiast miesięcznym wzrosła o 2,3%. Na rynku światowym średnia cena mięsa drobiowego r/r wzrosła o 4,5%, natomiast m/m zwyżkowała o 1,4%.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej