W lipcu br. podstawowy wskaźnik cen żywności kalkulowany przez FAO osiągnął poziom najniższy od sześciu miesięcy. Największe spadki cen wystąpiły przy tym w przypadku zbóż, oleistych oraz produktów mleczarstwa. Zrekompensowały one z nadwyżką wzrosty cen mięsa oraz cukru. Główny indeks cen żywności uwzględniający koszyk podstawowych produktów żywnościowych wyniósł w zeszłym miesiącu 203,9 punktów, tj. o 4,4 punktów (lub 2,1%) mniej niż w czerwcu br. Wskaźnik ten był jednocześnie o 1,7% (3,5 punkty) niższy w porównaniu z lipcem 2013 roku. Wartość wskaźnika cen zbóż wyniosła w lipcu br. – 185,4 punkty, tj. o 10,7 punktów (5,5%) mniej niż w czerwcu br. i aż o 36,9 punktów poniżej poziomu z lipca ubiegłego roku. FAO podwyższyło swoją prognozę globalnej produkcji zbóż o 18 mln ton do 2 498 mln ton. Poniesiona została także przewidywana wysokość zapasów na koniec sezonu 2014/15 – o 5% do 604,1 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Reuters i inne źródła