„W diecie bogatej w żelazo postaw na wieprzowinę” 

dr hab. Artur Jóźwik 

Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk

Artykuł  sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego


Składniki mineralne stanowią grupę związków zaliczanych w żywieniu do niezbędnych elementów diety. Występują one zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Składniki mineralne spełniają w organizmie różnorodne funkcje i z tego względu muszą być stale uzupełniane.

Składniki mineralne dostarczane są z pożywieniem, gdyż organizm człowieka nie ma możliwości ich syntetyzowania. Dlatego ich suplementacja w diecie powinna być w odpowiednich ilościach i proporcjach. Wiele osób uważa je za nieodżywcze składniki diety jednak wpływają ona na budowę oraz funkcjonowanie całego organizmu. Podział pierwiastków na makro- mikro oraz ultraelementy nie do końca obrazuje ich znaczenie dla przebiegu procesów metabolicznych.

Jednym z bardzo ważnych składników wpływających na stan zdrowia i funkcjonowanie organizmu jest żelazo.

 

 Podstawowe źródła i rodzaje żelaza dostarczane organizmom

 

 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że blisko miliard ludzi na świecie cierpi na niedobory żelaza. Zjawisko to głównie dotyka obszaru, gdzie występują niedostatki żywności, szczególnie w krajach rozwijających się. Stosowana tam dieta jest uboga w żywność pochodzenia zwierzęcego.

Produkty roślinne zawierają duże ilości tego pierwiastka jednak jest to żelazo niehemowe, które jest słabiej przyswajalne niż żelazo hemowe. Największe ilości żelaza hemowego występują w hemoglobinie dlatego też najlepszym źródłem przyswajalnego żelaza jest tzw. „mięso czerwone”. Jednym z głównych rodzajów tego typu mięsa obok wołowiny jest mięso wieprzowe.

Zmiana stylu odżywiania i stosowanie diety eliminującej mięso czerwone może prowadzić do zaburzenia funkcjonowania organizmu. Niewystarczające spożycie żelaza skutkuje brakiem prawidłowego wytwarzania hemoglobiny i tym samym dostarczania tlenu wszystkim komórkom naszego organizmu. Zbyt niskie spożycie żelaza początkowo objawia się ogólnym osłabieniem i zmęczeniem. Główną grupą ryzyka wystąpienia objawów niedoboru tego pierwiastka są kobiety i dziewczęta, jedzące małe lub zbyt małe ilości mięsa. Stosowanie diet eliminacyjnych lub tzw. odchudzających może skutkować zaburzeniami psychosomatycznymi takimi jak apatia, zmęczenie, bóle głowy, obniżenie koncentracji, sprawności myślenia i zapamiętywania. U wielu osób, które wyeliminowały ze swojej diety mięso czerwone występują zmiany skórne (odbarwienie, zasinienie), obniżenie odporności przejawiające się stanami zapalnymi również błon śluzowych. Główna przyczyną niedoboru  żelaza jest jednak wystąpienie anemii. Suplementacja żelazem niehemowym lub przyjmowanie preparatów farmaceutycznych nie zawsze przynosi poprawę sytuacji osób cierpiących na to schorzenie. Zbyt długie natomiast przyjmowanie tych preparatów może prowadzić do wystąpienia stanów zapalnych m.in. trzustki. Bardzo ważne jest zatem prowadzenie monitoringu nie tylko morfologii krwi ale również parametrów biochemicznych czy poziomu hormonów.

We wchłanianiu żelaza pomocne są również inne pierwiastki takie jak miedź, wapń, oraz witaminy witamina B6, B12, C i E, a także kwas foliowy. Dlatego ważne jest aby uzupełniać suplementację diety również tymi składnikami. Wyeliminowanie mięsa z diety wymaga zatem większego zaangażowania nakładów finansowych oraz czasu na przygotowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków.

Stosowanie zróżnicowanej diety uwzględniającej mięso czerwone ułatwia przywrócenie równowagi nie tylko układu krwiotwórczego ale również jest czynnikiem regulującym procesy metaboliczne.

 

Porównanie składu różnych rodzajów mięs

 

 

Wieprzowina

Wołowina

Kurczęta

Indyki

Fe (mg/100g)

2,0

2,5

0,5

0,5

 

Wieprzowina w porównaniu z mięsem drobiowym stanowi znakomite źródło łatwo przyswajanego żelaza. W porównaniu do wołowiny jest także lepiej akceptowana przez konsumentów w naszym kraju.

Dodatkowym atutem mięsa wieprzowego jest duża zawartości witamin z grupy B, które obok żelaza są niezbędnymi elementami produkcji czerwonokrwinkowego składu krwi.

Wieprzowina zyskuje jednak przewagę nad wołowina z bardzo prozaicznego powodu jakim jest cena.

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand