W 2013 roku globalna wartość produkcji ekologicznej osiągnęła 55 mld Euro (wg lutowego raportu Reaserch Institute of Organic Agriculture FIBL oraz IFOAM). Wartość rynku dla lidera, jakim są Stany Zjednoczone osiągnęła 24,3 mld Euro (43% udział), przed Niemcami: 7,6 mld Euro, Francją: 4,4 mld Euro oraz Chinami: 2,4 mld Euro. Wartość rynku produktów ekologicznych w UE osiągnęła ponad 22,2 mld Euro (40% udział), co oznacza 6% przyrost wobec 2012 roku. W 2013 roku było na świecie około 2 mln producentów ekologicznych, w tym: w Indiach: 650 tys., Ugandzie: 189,6 tys., Meksyku: 169,7 tys. Pod koniec 2013 roku areał przeznaczony pod tą innowacyjną produkcję był na poziomie 43,1 mln ha w tym najwięcej w Australii: 17,2 mln ha (głównie pod wypas), w Argentynie: 3,2 mln ha oraz USA: 2,2 mln ha. W Unii znajduje się około 1/3 globalnego ekologicznego areału, tj. 11,5 mln ha w tym najwięcej w Hiszpanii: 1,6 mln ha, Włoszech 1,3 mln ha i Francji oraz Niemczech: po 1,1 mln ha. W UE28 największy krajowy udział gleb pod uprawy ekologiczne z gruntów rolnych mają: Austria: 19,5% oraz Szwecja: 16,3%.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 11

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand