W bieżącym sezonie 2014/15 prognozy globalnej produkcji 7 podstawowych surowców oleistych z końca kwietnia br. wzrosły o 3,2 mln ton (wobec lutego’15), a wobec poprzedniego sezonu o 6,4% czyli o 31,1 mln ton do rekordowego poziomu 518,2 mln ton wobec 480,7 mln ton sezon wcześniej oraz 459,3 mln ton przed dwoma sezonami. Przez dwa miesiące wzrosły prognozy dla soi, ale nieznacznie zmniejszyły się dla pozostałych 6 upraw poza brakiem korekty dla ziaren palmy olejowej.

Największy przyrost wobec poprzedniego sezonu dotyczy soi (+12%) do 315,9 mln ton, ziarna palmy olejowej do 15,3 mln ton (+5%) oraz bawełny (+0,7%) do 45,1 mln ton. Równolegle spadki zbiorów dotyczą: rzepaku do 69,0 mln ton (-0,7%), słonecznika do 40,9 mln ton (-5,5%), orzechów ziemnych do 26,9 mln ton (-4,9%). W sezonie 2014/15 o około 3,4 mln ha wzrosły zasiewy 7 najistotniejszych upraw oleistych do rekordowego poziomu 262,8 mln ha dzięki ekspansji obszarowej upraw w Ameryce Płn. i Płd., WNP czy Indonezji oraz Malezji.

W bieżącym sezonie produkcja soi powinna wzrosnąć istotnie o 34,2 mln ton do rekordowego poziomu 315,9 mln ton. Dzięki rekordowej produkcji, podaż 7 najważniejszych surowców oleistych wzrośnie o 39 mln ton do rekordowego poziomu około 597,7 mln ton (październik/wrzesień), w tym największy przyrost podaży dotyczy soi.

Globalna produkcja rzepaku się zmniejszy, ale jego podaż również wzrośnie dzięki zużywaniu zapasów. Wzrośnie zależność od soi, bowiem jej zużycie wzrośnie o 15,7 mln ton równoważąc spadki podaży zwłaszcza słonecznika i orzechów ziemnych. W trakcie bieżącego sezonu wbrew wzrostowi przerobu 7 oleistych na czele z soją, rosną zapasy 7 surowców oleistych, aby pod koniec sezonu osiągnąć rekordowe 103,2 mln ton (+24%), czyli więcej o 23,7 mln ton. Zapasy samej soi również osiągną rekordowe 90 mln ton (+37%).

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Oil World 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand