System Jakości Wieprzowiny Pork Quality Stystem (System PQS) funkcjonuje od 2009 r. Został notyfikowany w 2023 r. Jego administratorem jest Związek „POLSUS” oraz Związek Polskie Mięso. Jest to kompleksowy sposób produkcji wieprzowiny w łańcuchu „od pola do stołu". Jego celem jest produkcja chudego, nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego, przy zachowaniu ważnych dla konsumentów i przetwórców parametrów jakości mięsa. Możliwa jest również produkcja wędlin PQS.
Opracowane dla Systemu PQS standardy postępowania na każdym z tych etapów produkcji wpływają na końcową jakość produktu i gwarantują uzyskanie mięsa wieprzowego o szczególnej, wysokiej jakości. Mięso wyprodukowane w Systemie PQS charakteryzuje się szeregiem korzystnych parametrów, które zwiększają jego trwałość, przydatność kulinarną i przetwórczą oraz smakowitość i atrakcyjność dla konsumentów. Wieprzowina wyprodukowana w tym Systemie PQS może stanowić bazę do produkcji innych wyrobów.
- Wymagania Systemu PQS
- Wykorzystanie zwierząt wolnych od homozygotycznej formy recesywnego genu wrażliwości na stres RYR1T (nn).
- Stosowanie właściwych ras świń i mieszańców z planowych kojarzeń.
- Stosowanie podziału na komponenty mateczne i ojcowskie.
- Ubój tuczników przy masie ciała około 120 kg (+/- 15 kg).
- Stosowanie żywienia zbilansowanego i dwufazowego.
- Wyeliminowanie w drugim okresie tuczu mączki rybnej i zastosowanie ograniczonego udziału kukurydzy.
- Prawidłowy obrót przedubojowy - czas transportu wynosi maksymalnie 8 godzin i nie podlega przedłużeniu.
- Dodatkowe szkolenia kierowców.
- Zapewnienie identyfikowalności na etapie hodowli, chowu, transport, uboju, rozbioru i pakowania.
Produkcja wieprzowiny w Systemie PQS odbywa się zgodnie z obowiązującym prawem w zakresie dobrostanu i zdrowia zwierząt oraz ludzi, jak również z poszanowaniem ochrony środowiska naturalnego.
System jest dobrowolny i otwarty, tzn. może do niego przystąpić każdy uczestnik łańcucha produkcyjnego, który dobrowolnie zdecyduje się na przestrzeganie dodatkowych wymogów, określonych dla każdego etapu produkcji.
System gwarantuje wiarygodność, zarówno w zakresie wysokiej jakości produktu, jak i jego identyfikowalności, które zostają potwierdzone w czasie kontroli prowadzonej przez niezależną jednostkę certyfikującą. Po spełnieniu wymogów Systemu PQS, hodowcy i producenci oraz zakłady mięsne otrzymują certyfikat, potwierdzający zgodność produkcji z wymogami Systemu PQS i mogą posługiwać się charakterystycznym logo Systemu PQS (znak towarowy gwarancyjny) przy zachowaniu warunków Regulaminu znaku towarowego. Logo Systemu PQS daje pewność, że wszystkie produkty nim oznaczone spełniły surowe kryteria jakości, co umożliwia konsumentowi dokonanie właściwego wyboru.
Uczestnictwo w systemie jakości PQS pozwala uzyskać wsparcie finansowe oraz dodatkowe punkty w ramach różnych interwencji:
- Interwencja 13.3. Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności
- Interwencja 13.4 Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności
- Interwencja 11 Premie dla młodych rolników
- Interwencji 10.5 Rozwój małych gospodarstw
- Interwencji 10.1.1 Inwestycje w gospodarstwach rolnych zwiększające konkurencyjność (dotacje).
JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCE W W SYSTEMIE PQS |
Lp. | Nazwa | Adres | Kontakt | www |
1. | Kiwa COBICO Sp. z o.o. |
Przebieczany 529 32-20 Wieliczka |
tel. 12 632 35 71 e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. |
www.cobico.pl |
2. | Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. |
ul. Modlińska 6 lok. 207 03-216 Warszawa |
tel. 22 884 00 20, kom. 666 338 204 fax: 22 884 00 21 |
www.agroeko.com.pl |
Zachęcamy producentów świń i przetwórców do zainteresowania się Systemem PQS i wyróżnienia swojej produkcji błękitnym logo systemu PQS.
BIURO PQS
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.