Rosnąca produkcja wieprzowiny powoduje silne naciski na europejskie ceny żywca. Spożycie i eksport nie są w stanie podołać nadprodukcji.  Rosnąca produkcja wieprzowiny przewyższa spożycie, co prowadzi obecnie do zbijania cen na rynku żywca. Tak informuje ekspert rynku dr Olaf Zinke w swojej aktualnej analizie rynku. Również silny wzrost eksportu nie jest w stanie zrekompensować nadprodukcji. Wg obecnych szacunków Komisji Europejskiej produkcja w roku 2015 jest większa niż maksymalna produkcja w latach 2001 i 2007. Dodatkowo eksperci Komisji zakładają, że również w roku 2016 nastąpi dalszy wzrost produkcji żywca w Europie i osiągnie ona nową wartość rekordową.  Niższe ceny żywca spodziewane również w roku 2016. Średnie europejskie ceny żywca klasy handlowej E w roku 2015 wynoszą wg bieżących danych Komisji 144,4 euro za 100 kg MPC. Jest to najniższa cena od 2010 roku, kiedy to ceny żywca w połowie roku wynosiły jedynie 140 euro za 100 kg MPC. W czwartym kwartale 2015 roku Komisja spodziewa się cen na poziomie 142,7 euro za 100 kg. Prognozy na pierwszy kwartał 2016 roku, w obliczu danych produkcyjnych, wynoszą jedynie 138,8 euro za 100 kg MPC i są jeszcze niższe niż słabe już wartości z czwartego kwartału 2015 roku. 

Wg danych zaktualizowanych przez Komisję UE pod koniec października europejska produkcja żywca wzrosła w roku 2015 o 2,7 % do 23,44 milionów ton. To nowy rekord, który pobił nawet dotychczasową maksymalną produkcję z roku 2001 wynoszącą 23,06 milionów ton i z roku 2007 w wysokości 23,09 milionów ton. Na rok 2016 Komisja spodziewa się obecnie dalszego umiarkowanego wzrostu produkcji o 0,5 % i nowego rekordu wynoszącego 23,56 miliony ton. 

Jednocześnie w roku 2015 zwiększyło się również spożycie wieprzowiny w Unii Europejskiej o 2,3 % do 21,37 milionów ton. Jednak spożycie rośnie wolniej niż produkcja. W roku 2016 Komisja spodziewa się jedynie niewielkiego wzrostu spożycia, o 0,1 % do 21,4 milionów ton.   Zdolność samodzielnego zaopatrzenia Unii Europejskiej w mięso wieprzowe w roku 2015 Komisja szacuje na 110 %. W 2015 roku wzrósł jednak również eksport mięsa wieprzowego z Unii Europejskiej o 7,5 % do 2,06 milionów ton. Ten silny wzrost dokonał się mimo embarga nałożonego przez do tej pory najważniejszego odbiorcę - Rosję.

Głównymi odbiorcami dynamicznego wzrostu europejskiego eksportu były Chiny i Korea Południowa. W roku 2016 Komisja spodziewa się dalszego wzrostu eksportu o 3,0% do 2,12 milionów ton. Słaby euro mógłby dalej nakręcać europejski eksport, przyczynić się do odciążenia rynków europejskich i wsparcia cen na rynku wewnętrznym.

 

Źródło: cenyrolnicze.pl na podstawie agrarheute.com

 



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand