W ciągu pierwszych trzech kwartałów br. eksport wieprzowiny z USA obniżył się wobec tego samego okresu 2014 r. o niespełna 1% do 1,1 mln ton. W tym samym czasie wysyłki z Kanady spadły o 4% do 620 tys. ton. Główną przyczyną redukcji amerykańskiego wywozu było umocnienie się wartości dolara, co obniżało konkurencyjność mięsa z USA na rynkach zagranicznych. Poziom wywozu obniżył się głównie w pierwszym kwartale br., a w drugim i trzecim był już wyższy niż przed rokiem. Produkcja amerykańskiej wieprzowiny jest obecnie o ok. 8% wyższa niż w 2014 r., co wskazuje na sukcesywną odbudowę po ubiegłorocznych stratach wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED) i daje podstawy do wzrostu eksportu. Największym odbiorcą wieprzowiny z USA pozostaje nadal Meksyk, wysyłki w tym kierunku wzrosły o 10%. Obniżył się głównie wywóz do Chin i Japonii, natomiast do Korei Płd. wzrósł znacząco. Ceny jednostkowe w eksporcie z USA były niższe niż przed rokiem, a wartość wywozu od stycznia do września br. wyniosła ok. 3 mld USD i w skali roku spadła o 18%. Eksport kanadyjskiej wieprzowiny obniżał się we wszystkich kwartałach br., najsilniejszy spadek miał jednak miejsce w trzecim kwartale br. Największym rynkiem zbytu pozostały USA, które zakupiły o 19% więcej wieprzowiny z Kanady niż rok wcześniej. Zwiększyły się również znacznie wysyłki do Meksyku, spadły natomiast do Chin i Japonii. Z uwagi na wprowadzone embargo importowe, handel z Rosją był w omawianym okresie zerowy. Podobnie jak w przypadku amerykańskiego mięsa, wartość wywozu z Kanady obniżyła się w skali roku o 15% do niespełna 2 mld CAD.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 13.11.15



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand