Chiny zamierzają ograniczyć uprawę kukurydzy w okresie najbliższych pięciu lat, tak aby zmniejszyć poziom rezerw krajowych. Areał przeznaczony pod uprawę tego gatunku może docelowo zmniejszyć się o jedną piątą do 175 mln ton – doniosły źródła handlowe. Oznaczałoby to 24% spadek produkcji kukurydzy w Chinach w porównaniu do rekordu odnotowanego w sezonie 2015/16 wynoszącego 229 mln ton. Powierzchnia upraw ma być redukowana stopniowo w okresie do 2020 roku.

Rządowy program przechowywania kukurydzy miał za zadanie zwiększenie dochodów na obszarach wiejskich. Doprowadził jednak do zakłóceń na rynku wewnętrznym. Ceny wzrosły o około 50% w porównaniu z rynkiem światowym. Doprowadzono do sytuacji, w której rolnicy zwiększali areał przeznaczony na plantacje kukurydzy i jednocześnie odchodzili od uprawy innych gatunków. W ostatniej dekadzie chińska produkcja kukurydzy zwiększała się z roku na rok.

W bieżącym sezonie rządowe zapasy kukurydzy mogą się powiększyć o kolejne 40 mln ton dochodząc do ponad 200 mln ton. Oznacza to nagromadzenie rezerw przekraczających roczną krajową konsumpcję kukurydzy. Analitycy z Shanghai JC Intelligence uważają, że tylko znaczne zmniejszenie areału kukurydzy może doprowadzić do redukcji ogromnych zapasów nagromadzonych w ramach rządowego programu.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters i innych źródeł



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand