Chiny zamierzają ograniczyć uprawę kukurydzy w okresie najbliższych pięciu lat, tak aby zmniejszyć poziom rezerw krajowych. Areał przeznaczony pod uprawę tego gatunku może docelowo zmniejszyć się o jedną piątą do 175 mln ton – doniosły źródła handlowe. Oznaczałoby to 24% spadek produkcji kukurydzy w Chinach w porównaniu do rekordu odnotowanego w sezonie 2015/16 wynoszącego 229 mln ton. Powierzchnia upraw ma być redukowana stopniowo w okresie do 2020 roku.
Rządowy program przechowywania kukurydzy miał za zadanie zwiększenie dochodów na obszarach wiejskich. Doprowadził jednak do zakłóceń na rynku wewnętrznym. Ceny wzrosły o około 50% w porównaniu z rynkiem światowym. Doprowadzono do sytuacji, w której rolnicy zwiększali areał przeznaczony na plantacje kukurydzy i jednocześnie odchodzili od uprawy innych gatunków. W ostatniej dekadzie chińska produkcja kukurydzy zwiększała się z roku na rok.
W bieżącym sezonie rządowe zapasy kukurydzy mogą się powiększyć o kolejne 40 mln ton dochodząc do ponad 200 mln ton. Oznacza to nagromadzenie rezerw przekraczających roczną krajową konsumpcję kukurydzy. Analitycy z Shanghai JC Intelligence uważają, że tylko znaczne zmniejszenie areału kukurydzy może doprowadzić do redukcji ogromnych zapasów nagromadzonych w ramach rządowego programu.
Źródło: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters i innych źródeł