Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym tygodniu realizacji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny (od 4 do 8 stycznia br.), największe ilości mięsa w magazynach zgromadziły Hiszpania i Niemcy. Wszystkie państwa członkowskie UE zdołały w tym okresie wprowadzić do magazynów ponad 46,3 tys. ton wieprzowiny. Ze wszystkich produktów, w odniesieniu do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono najwięcej nóg bez kości (53,3% całości przechowywanego mięsa), tłuszczu (11,3%) i szynek (8%). Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/2334 z dn. 14 grudnia 2015 r. Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku ma na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i wzrost cen. Ostatnie dane Komisji Europejskiej wskazują, że ceny reprezentatywne wieprzowiny na rynku unijnym na początku stycznia br. wynosiły 126 EUR/100 kg i w skali roku obniżyły się o 5%, a w ciągu 2 lat o ponad jedną czwartą. Poprzednio zastosowano w UE mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w marcu 2015 r. na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Z rynku wycofanych zostało wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln EUR.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Facts nr 02-16 z dn. 13.01.16



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand