Na podstawie badań przeprowadzonych przez firmę Nutriad w Hiszpanii w 2015 roku zaraz po zbiorach kukurydzy stwierdzono, że ten surowiec paszowy nie jest bezpieczny do zastosowania w paszy dla zwierząt gospodarskich. Wykryto zanieczyszczenie ziaren kukurydzy mieszanką kilku toksyn w tym aflatoksyn, deoxynivalenolu oraz fumonizyn. Skarmianie zeszłorocznej kukurydzy bydłu mlecznemu stanowi poważne zagrożenie dla producentów wytwarzających mleko wolne od aflatoksyny M1. Fumonizyny z kolei są bardzo toksyczne dla świń i koni.

Główną przyczyną podwyższonej zawartości niepożądanych toksyn w zbiorach kukurydzy z 2015 roku były warunki atmosferyczne. Fala upałów jaka przetoczyła się przez Europę w czerwcu i lipcu zeszłego roku przyczyniła się do zwiększonej produkcji toksyn przez grzyby z rodzaju Aspergillus i Fusarium.  W czwartym kwartale 2015 roku przeprowadzono ponad 400 analiz na zawartość 7 mykotoksyn w kukurydzy tuż po zbiorze. Poziomy wielu substancji były wysokie, a czasem przekraczały dopuszczalne normy. W takiej sytuacji zaleca się bezwzględne dodawanie do pasz deaktywatorów mykotoksyn w celu zapobieżenia problemom zdrowotnym zwierząt, czy spadku ich produkcyjności.

 

Źródło: http://www.wattagnet.com/articles/25863-nutriad---spanish-corn-not-safe-for-finished-feed-rations?utm_source=KnowledgeMarketing&utm_medium=Enewsletter%20Groups&utm_term=2015%20Spanish%20corn%20not%20safe%20for%20finished%20feed%20rations&utm_content=16_02_10_Feed%20eNews_Wednesday&utm_campaign=Feed%20E-News&eid=89932189&bid=1306591



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand