Według danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w 2015 r. produkcja wieprzowiny w Rosji wzrosła o 3,8% w skali roku do 3,96 mln ton wagi poubojowej. Największą dynamikę wzrostu produkcji zarejestrowano w regonach kurskim, twerskim, biełgorodzkim i pskowskim. Fermy przemysłowe zwiększyły poziom wytwarzania o 8,3% do 3,09 mln ton, natomiast małe gospodarstwa znacząco zmniejszyły produkcję z uwagi na afrykański pomór świń (ASF) oraz niską konkurencyjność. Wraz ze wzrostem Rosja sukcesywnie zmniejsza wolumen importu wieprzowiny. USDA prognozuje, że w 2015 r. rosyjski przywóz spadnie prawdopodobnie o 42% w skali roku do 300 tys. ton., a w 2016 r. obniży się o jedną trzecią do 200 tys. ton. Wieprzowina jest objęta rosyjskim embargiem importowym z sierpnia 2014 r., przedłużonym do sierpnia 2016 r. Import jest również ograniczony z uwagi na liczne rosyjskie restrykcje sanitarno-weterynaryjne.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 10.02.16, USDA





Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand