W dn. 28 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 2016/657 z dn. 27 kwietnia 2016 r. wpisujące do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS) nazwę litewskiego produktu mięsnego „Lietuviškas skilandis”. Nazwa „Skilandis” została już zarejestrowana wcześniej – w 2010 r., bez jej zastrzegania, jako gwarantowana tradycyjna specjalność. W następstwie krajowej procedury sprzeciwu, nazwa ta została doprecyzowana terminem „Lietuviškas”, identyfikującym jej tradycyjny i specyficzny charakter. Komisja Europejska rozpatrzyła zgłoszenie Litwy, a z uwagi na brak sprzeciwu, nazwa „Lietuviškas skilandis” została zarejestrowana i zastrzeżona. Nazwa produktu jest unikatowa, pojawia się na Litwie już od XVI w. i jest nadal używana. „Lietuviškas skilandis” to wędzony produkt mięsny w naturalnej osłonce, przewiązany sznurkiem, o nierównej i szorstkiej powierzchni, w kształcie spłaszczonej kropli lub niedużej cukinii. Produkt przygotowywany metodami domowymi jest wytwarzany wyłącznie z wieprzowiny, natomiast przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego wykorzystują w procesie produkcyjnym zarówno wieprzowinę, jak i wołowinę. Charakterystycznymi cechami produktu są jego kwaskowy, pikantny, wyrazisty i słony smak oraz specyficzny, przydymiony aromat, a także czerwonawy kolor w przekroju. Wyrób ma zwartą, jędrną konsystencję. W chudym mięsie rozmieszczone są nierównomiernie kawałki tłuszczu o przekroju do 20 mm. „Lietuviškas skilandis” uważany jest za potrawę narodową na Litwie.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dz.U. UE (L 88) z dn. 28.04.16

 



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand