Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 896 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 26% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (49%) oraz podroby i słonina (44%), których wyekspediowano o 38% i 23% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu miał miejsce jedynie w przypadku kiełbas i przetworów (-9%) oraz żywca wieprzowego (-31%). W omawianym okresie br. największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczące wzrosty wywozu. Pozwoliło to na częściowe złagodzenie presji podażowej na unijnym rynku wieprzowiny i niewielki wzrost cen. W drugiej połowie roku prognozowany jest nawet spadek unijnej produkcji wieprzowiny, co przy utrzymaniu się wysokiego tempa wzrostu wywozu może przyczynić się do poprawy nastrojów wśród producentów. Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Prawie wszystkie, oprócz Korei Płd., zanotowały znaczne wzrosty przywozu unijnej wieprzowiny. Chiny zakupiły ponad trzy czwarte więcej unijnych produktów wieprzowych niż w pierwszych trzech miesiącach ubiegłego roku, w tym ponad dwukrotnie więcej mrożonego mięsa (175 tys. ton) i o jedną trzecią więcej podrobów (189 tys. ton). Znaczny wzrost wywozu do Chin jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w tym kraju oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. W sprzedaży do Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano o ponad jedną czwartą więcej niż rok temu. Chiny i Hongkong sprowadziły w omawianym okresie br. prawie trzy czwarte unijnego eksportu podrobów wieprzowych ogółem. W wysyłkach do Japonii i Korei Płd. największy udział miało mięso mrożone. Chiny zakupiły również znacznie więcej słoniny z UE niż przed rokiem, co w połączeniu ze wzrostem wywozu tego produktu na Filipiny i Ukrainę, zniwelowało skutki utraty rynku rosyjskiego. Z uwagi na embargo importowe wprowadzone w sierpniu 2014 r., Rosja sprowadzała w tym roku z UE jedynie słoninę i przetwory wieprzowe, lecz wobec I kwartału 2015 r. zakupy zmalały o 57%.Od stycznia do marca br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 8 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 18% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (66% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju zmalał jednak w skali roku o 4% do ok. 5 tys. ton. Wzrosły natomiast o ponad jedną czwartą zakupy w Chile do 742 ton.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand