Rząd litewski planuje redukcję podatku VAT na świeże oraz chłodzone mięso (do 5% lub 9% z poziomu 21%) w celu obniżenia cen tych towarów oraz pobudzenia popytu wewnętrznego. Propozycja w tej sprawie została przedstawiona przez litewskiego ministra finansów Rimantasa Šadžiusa. Tym samym dochody państwa z tytułu VAT mogą obniżyć się o około 43 mln EUR. Zdaniem premiera Litwy Algirdasa Butkevičiusa, redukcja VAT-u powinna wpłynąć na obniżenie cen mięsa, co w konsekwencji wpłynie na zwiększenie krajowej sprzedaży. Jeśli jednak krajowy przemysł nie obniży cen towarów mięsnych za sprawą niższego VAT-u, planowany jest powrót do pierwotnej stawki podatku. Obniżka VAT-u może wejść w życie 1 października 2016 r., tj. jeszcze przed wyborami do Parlamentu (9 października br.) na Litwie.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 15.08.16

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand