W pierwszym półroczu br. koreański import wieprzowiny wzrósł jedynie o 0,2% w skali roku do niespełna 230 tys. ton. W tym samym okresie 2015 r. dynamika wzrostu przywozu wyniosła 35%. Tak wysoki import przed rokiem był spowodowany ograniczeniem krajowej produkcji po stratach z 2014 r. wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED) i pryszczycą. Osłabienie tegorocznego tempa importu jest rezultatem stopniowej odbudowy koreańskiej produkcji. W pierwszej połowie br.pojawiały się już tylko sporadyczne przypadki PED. Spożycie wieprzowiny w Korei Płd. rośnie kosztem ograniczenia konsumpcji droższej wołowiny –krajowej Hanwoo i importowanej. W pierwszej połowie 2016 r. import unijnej wieprzowiny do Korei Płd. obniżył się o 4%, głównie z Niemiec, wzrosły natomiast dostawy z Hiszpanii. Kraje spoza UE wysłały natomiast na rynek południowokoreański o 4% wieprzowiny więcej niż przed rokiem, wzrósł zwłaszcza przywóz z USA i Chile. Dolar obniżył swoją wartość wobec euro w tym okresie, co sprzyjało konkurencyjności amerykańskiego mięsa w stosunku do unijnego.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn.26.07.16

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand