W pierwszym półroczu br. chiński import mięsa wieprzowego wyniósł 762,3 tys. to i był ponad dwukrotnie wyższy niż przed rokiem. Wzmożony popyt Chińczyków na wieprzowinę wykorzystali z powodzeniem unijni eksporterzy, którzy byli głównymi dostawcami na rynek chiński i mieli ok. 70% udziału w chińskim imporcie. Największym unijnym eksporterem pozostały Niemcy, przed Hiszpanią i Danią. Dostawy spoza UE zwiększyły się ponad dwuipółkrotnie, głównie z USA i Kanady. Coraz więcej zakładów amerykańskich uczestniczy w specjalnym programie produkcji bez użycia raktopaminy, zyskując zezwolenia na wysyłki na rynek chiński. Ruszył także wywóz wieprzowiny z Brazylii, po zatwierdzeniu tamtejszych zakładów produkcyjnych przez chińskie władze. Analitycy przewidują utrzymanie się wysokiego importu wieprzowiny do Chin W 2015 r. w Chinach kontynuowany był spadek pogłowia trzody chlewnej, zapoczątkowany w 2014 r. Niekorzystne relacje cen pasz do cen żywca oraz nowe przepisy z zakresu ochrony środowiska przyczyniły się do redukcji stada loch, co wpłynęło na spadek produkcji. W 2016 r. poziom wytwarzania ponownie się obniży, a chiński import wieprzowiny może wzrosnąć o 30% do ok. 2 mln ton. Analitycy przewidują utrzymanie się wysokich cen wieprzowiny i inflacji w Chinach co najmniej do końca tego roku, co będzie sprzyjało atrakcyjności importu.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 27.07.16