Ostatnie dane czeskiego urzędu statystycznego wskazują, że produkcja mięsa w Czechach w 2009 roku obniżyła się wobec 2008 o 7,2% do 556,1 tys. ton wagi poubojowej. Najbardziej – o 10,2% do 284,6 tys. ton zmniejszyła się produkcja wieprzowiny, dominującej w czeskim sektorze mięsa ogółem (51,2%). W mniejszym stopniu spadła również produkcja wołowiny i drobiu – po 3,7%. Obniżyło się znacznie pogłowie trzody chlewnej – dostawy loch do rzeźni były niższe o 27%,a knurów o 8,6%. Pomimo spadku produkcji, ceny żywca rzeźnego w 2009 r. obniżyły się nieznacznie (-0,8%). Rok 2009 zamknął się deficytem w handlu zagranicznym wieprzowiną (-140,4 tys. ton), import wyniósł ok. 175 tys. ton i był o 17% wyższy  niż przed rokiem, a eksport wzrósł o 2,1% do 34,6 tys. ton. Prawie połowę wieprzowiny zakupionej w 2009 r. za granicą pochodziło z Danii (47%), a 11% z Austrii. Gros eksportu czeskiej wieprzowiny (89%) trafiło natomiast na rynek słowacki. Saldo w handlu zagranicznym żywcem wieprzowym było również w 2009 ujemne (-14,2 tys. ton) – z importem w wysokości 24 tys. ton (wzrost o 85% wobec 2008 r.) i eksportem – 9,9 tys. ton (-33%). Żywą trzodę chlewną zakupiono głównie w Niemczech (39% całości importu), Danii (26%) i w Holandii (24%). Eksport czeskiego żywca trafił głównie na Słowację (52%) i Węgry (32%).
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Agra Europe Weekly
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand