Eksperci z norweskiej agencji Notura szacują, że w 2010 r. produkcja wieprzowiny w Norwegii w wysokości 127,3 tys. ton wraz z importem około 2 tys. ton przekroczą zapotrzebowanie konsumentów o ok. 3,4 tys. ton. W 2009 liczba ubojów trzody w tym kraju wzrosła o 4% wobec 2008 roku do rekordowej ilości 1,43 mln szt. Nadwyżkę wieprzowiny Norwegia planuje ulokować na rynku ukraińskim. W październiku 2009 komitet weterynaryjny Ukrainy zatrzymał na granicy partię norweskiej wieprzowiny ze względu na obawy związane z wirusem nowej grypy A/H1N1 w stadzie trzody chlewnej. Obecnie ukraińskie władze są już przekonane o braku zagrożenia związanego z przenoszeniem nowej grypy z produktów zwierzęcych na ludzi.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Agra Europe Weekly
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand