Według wstępnych danych holenderskiej Rady ds. Żywca, Mięsa i Jaj (PVE), w 2009 r. Holandia wyeksportowała 6,1 mln szt. prosiąt – o 1 mln szt. (18,5%) więcej niż przed rokiem. Połowa tej ilości została wysłana do Niemiec, 14% do Polski, a 12% do Belgii. Udział Niemiec zwiększył się o 1%, a Polski o 4%. Wzrosła również sprzedaż do Rumunii, na Słowację i do Czech. W tym samym czasie eksport holenderskich tuczników zwiększył się o 375 tys. ton (8,7%) do 4,7 mln ton. W 2009 roku 77% tuczników sprzedano do Niemiec, 10% na Węgry, a 6,8% do Polski. Dane eksportowe wskazują również, że 45% holenderskiego żywca wysyłanego za granicę stanowią prosięta i tuczniki. Ostatnie dane PVE wskazują również na 44% wzrost produkcji brutto tuczników w Holandii. Liczba ubojów trzody zmniejszyła się w ciągu roku o 1,7%, a średnia masa ubojowa wrosła do 92,3kg. Biorąc pod uwagę przyrost ludności i spożycie mięsa w Holandii, wskaźnik samowystarczalności tego kraju w zakresie mięsa wieprzowego wzrósł w 2009 o 1% do 263%.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Agra Europe Weekly