Książka kucharska z przepisami na potrawy z wieprzowiny
Izraelski kardiolog – Eli Landau - przełamał temat tabu w swoim kraju publikując książkę kucharską zawierającą tylko i wyłącznie przepisy na potrawy z mięsa wieprzowego. Żydzi nie jedzą wieprzowiny z powodów religijnych, tak więc konsumpcja tego mięsa nie jest zbyt rozpowszechniona w Izraelu.
Eli Landau – sześćdziesięcioletni kardiolog i osobowość telewizyjna znana z programów kulinarnych – sam wydał swoją książkę kucharską, a główną motywacją do jej opublikowania była pewna historia z jego życia. Landau dorastał w Tel Avivie i zapamiętał jak pewnego dnia przyszedł do jego matki rzeźnik pracujący w koszernej ubojni, aby podziękować za pomoc, którą otrzymał od niej w łódzkim getcie podczas II Wojny Światowej. Rzeźnik przyniósł ze sobą szynkę wieprzową, która jak twierdził uchroniła go przed głodem w getcie. Studiując we włoskiej Modenie Landau poznał kulinarne zalety wieprzowiny, której spożywanie nie jest kontrowersyjne dla wielu świeckich Żydów i która, jak twierdzi, jest zdrowsza od wołowiny. Właśnie dla nich Landau postanowił opracować książkę z przepisami na potrawy z wieprzowiny, aby podsunąć nowe pomysły na ich przygotowanie. Swoją publikacją nie zamierza rozpoczynać wielkiej dziejowej rewolucji!
Źródło: pigprogress.net za n-tv.de