Od 1 marca 2010 sieć holenderskich supermarketów C1000 znosi wymóg kupowania wieprzowiny od wykastrowanych knurów. Oznacza to, że do końca 2011 świeże mięso wieprzowe w Holandii powinno pochodzić z gospodarstw nie stosujących procedur kastracji chirurgicznej. Właściciel sieci, firma Schuitema, idzie w ślady największego holenderskiego detalisty - sieci Albert Heijn, która ogłosiła, że sprzedaje wieprzowinę tylko i wyłącznie od zwierząt niekastrowanych chirurgicznie. Nie wyjaśniono w jaki sposób sprzedawca chce zapewnić brak zapachu płciowego w mięsie pochodzącym od knurów. Decyzje te wymogły na sieciach działania aktywistów z grup dbających o ochronę praw zwierząt. Już w zeszłym roku holenderscy sprzedawcy zadeklarowali sprzedaż mięsa pochodzącego od zwierząt znieczulanych przed zabiegiem kastracji. Holenderski przemysł wieprzowy planuje pozbyć się procedur kastracji do 2015 roku. W krajach sąsiadujących – Danii, Norwegii, Niemczech i Szwajcarii kastracja prosiąt to również bardzo gorący i kontrowersyjny temat. W Wielkiej Brytanii, Irlandii oraz w wielu regionach Hiszpanii i Portugalii prosięta nie są już kastrowane.


Źródło: pigprogress.net


Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand