Niemiecki urząd statystyczny (Destatis) podaje, że liczba ubojów trzody chlewnej w Niemczech w 2009 była rekordowo wysoka (56,42 mln sztuk) – o 1,46 mln sztuk (2,7%) wyższa niż przed rokiem. Około 5 mln (9,2%) świń przeznaczonych na rzeź pochodziło z importu wobec 9,3% w 2008. Niemiecka produkcja wieprzowiny w 2009 osiągnęła również swój rekord 5,28 mln ton – o 3,1% (158 tys. ton) więcej niż w roku poprzednim. Niemcy są obecnie trzecim na świecie producentem wieprzowiny po Chinach i USA. Niemiecka produkcja wszystkich gatunków mięsa wyniosła w 2009 7,7 mln ton – o 2,5% więcej niz przed rokiem. Największy udział miała wieprzowina (67,9%), a następnie mięso drobiu (16,6%) oraz wołowina (15,2%). Produkcja drobiu wyniosła 1,3 mln ton – 3,4% (42,4 tys. ton) więcej niż w 2008, głównie ze względu na wzrost produkcji mięsa kurcząt brojlerów.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Agra Europe Weekly