Duńscy naukowcy opracowują plany utworzenia piętrowego budynku gospodarskiego w Galten niedaleko Århus, w którym na parterze utrzymywane byłyby świnie, a na piętrze hodowane w szklarniach pomidory.
Projekt ten jest jednym z wielu zgłoszonym do konkursu na budynek gospodarski przyszłości, zorganizowany przez duńską instytucję finansową Realdania. Koncepcja projektu pt.  „Pig city” („Świńskie miasto)”) opiera się głównie o redukcję emisji CO2, zrównoważoną oraz wolną od odorów  produkcję trzody chlewnej. 
Najnowocześniejszy kompleks chlewni
Jednym z rolników zaangażowanych w realizację projektu jest Søren Hansen, który planuje utworzenie w Danii najnowocześniejszego i najbardziej energooszczędnego kompleksu produkcji żywności, w którym rocznie wyprodukuje 20000 tuczników oraz 1100 ton pomidorów.  
Głównym założeniem jest wykorzystanie ciepła z produkcji świń do ogrzewania szklarni z pomidorami oraz gnojowicy jako naturalnego nawozu. Celem projektu jest stworzenie nowego systemu produkcji trzody chlewnej, który jest neutralny pod względem CO2 oraz wolny od odorów. 
Pig City będzie działało w systemie zamkniętym produkcji trzody chlewnej. Warunki dobrostanu będą zapewnione poprzez zastosowanie większych kojców, słomy dla loch prośnych utrzymywanych w systemie grupowym aż do oproszenia. Jednym z elementów Pig City będzie również ubojnia, dzięki czemu wyeliminowany zostanie stres związany z transportem zwierząt. Kolejnym elementem kompleksu będzie przyjazna środowisku biogazownia. Budowa kompleksu rozpocznie się wiosną 2010, zakończenie inwestycji planowane jest na 2012 rok.
 
Źródło: pigprogress.net
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand