W dniu 25.02.2010 Ministerstwo Rolnictwa Kanady poinformowało, że Chiny wyraziły zgodę na wznowienie importu kanadyjskiej wieprzowiny. W wyniku zakończonych niedawno negocjacji OIE (Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt) uznała standardy kanadyjskiego mięsa wieprzowego i potwierdziła naukowo jego bezpieczeństwa.
Wysyłki wieprzowiny z Kanady, USA i Meksyku do Chin zostały wstrzymane wiosną 2009 w wyniku zagrożenia wirusem nowej grypy A/H1N1 i związanych z tym obaw dotyczących spożywania mięsa wieprzowego. Po stwierdzeniu braku ryzyka, chińskie władze sanitarno-weterynaryjne zniosły ograniczenia w grudniu 2009, lecz do tej pory trwają ustalenia dotyczące warunków wznowienia handlu. W 2008 Kanada wyeksportowała do Chin wieprzowinę o wartości 45 mln USD.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Agra Europe Weekly