Według ostatniej prognozy FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) perspektywy dla rynku mięsa w 2010 roku wyglądają dużo lepiej niż w 2009. Jest to wynik powrotu na ścieżkę wzrostu wielu czołowych gospodarek na świecie po kryzysie ekonomicznym. Jak prognozuje FAO w 2010 roku światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,6% do 286,1 mln ton. Wzrost ten będzie dotyczył przede wszystkim mięsa wieprzowego (wzrost o 2,1% do 108,7 mln ton) oraz drobiu (wzrost o 2,5% do 94,2 mln ton). Ze względu na krótszy cykl produkcyjny, sektory wieprzowiny i drobiu będą mogły szybciej zareagować zwiększeniem produkcji na rosnący popyt niż sektor wołowiny. Pomimo lepszej atmosfery na rynku, światowa produkcja wołowiny w 2010 obniży się o 0,5% do 64 mln ton. Niekorzystnie wyglądają perspektywy produkcji tego gatunku mięsa w USA i Kanadzie, lepiej za to w Brazylii, gdzie wzrasta pogłowie bydła. Niewielkiego wzrostu produkcji można oczekiwać w Australii, dalszego spadku zaś w Rosji, a także w Chinach. W 2010 roku ceny mięsa zaczną ponownie rosnąć po 8% spadku zanotowanym w 2009. Wzrost ten będzie dotyczył przede wszystkim cen wieprzowiny oraz wołowiny. W br. do handlu trafi łącznie 23,7 mln ton mięsa tj. o 2,5% więcej niż w 2009. Spożycie mięsa przypadające na jedną osobę zwiększy jednak tylko o 0,4% do 41,9 kg/osobę.
Światowy rynek mięsa wg FAO – produkcja, handel, spożycie
|
2008
|
2009s
|
2010p
|
10/09 [%]
|
produkcja [mln ton]
wołowina
mięsa drobiowe
wieprzowina
mięso owcze
|
280,1
65,1
91,8
104,6
13,2
|
281,6
64,3
91,9
106,5
13,4
|
286,1
64,0
94,2
108,7
13,6
|
1,6
-0,5
2,5
2,1
1,7
|
handel [mln ton]
wołowina
mięsa drobiowe
wieprzowina
mięso owcze
|
24,5
7,0
10,2
6,1
0,9
|
23,1
6,7
9,8
5,5
0,9
|
23,7
6,8
10,0
5,7
0,9
|
2,5
2,0
1,8
4,2
1,8
|
spożycie [kg/osobę]
świat
kraje rozwinięte
kraje rozwijające się
|
42,0
83,1
30,9
|
41,7
81,8
31,0
|
41,9
82,2
31,3
|
0,4
0,4
0,8
|
s – szacunek, p - prognoza
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie FAO, AgraNet