Komitet ds. środowiska Parlamentu Europejskiego opowiedział się za umieszczaniem na etykietach informacji dotyczących kraju pochodzenia żywności. Dotyczyć ma to w pierwszej kolejności mięsa, drobiu, produktów mlecznych, owoców i warzyw oraz innych jednorodnych produktów spożywczych. Parlament zgodził się także, iż na etykietach powinna zostać umieszczona informacja dotycząca wartości energetycznej oraz żywieniowej produktu. Informacja ta jednak nie może wprowadzać w błąd konsumentów oraz musi być łatwiejsza do zrozumienia, tak aby kupujący dokonywali świadomych wyborów. Głosujący sprzeciwili się jednak, aby Unia stosowała tzw. system „sygnalizacji świetlnej” dotyczący pokazywania istotnych ilości składników (np. tłuszczu, soli, cukru). Pierwsze czytanie projektu nowych przepisów planowane jest w Parlamencie podczas sesji plenarnej na koniec maja br. Rada będzie musiała następnie przyjąć swoje stanowisko, zanim projekt ponownie trafi do dyskusji w komitecie ds. środowiska. Aby dać przemysłowi wystarczająco dużo czasu na dostosowanie się do nowych przepisów, wejdą one w życie 20 dni po ich opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE, jednakże przepisy dotyczące określania wartości odżywczej powinny wejść w życie po upływie 3 lat. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego, z mniej niż 100 pracownikami oraz rocznym obrotem i/lub całkowitym bilansem rocznym poniżej 5 mln Euro będą musiały je stosować po upływie 5 lat.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie AgraNet
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand