Według brazylijskiego ministerstwa rolnictwa w ciągu najbliższych 10 lat (do 2020 roku) produkcja mięsa ogółem w Brazylii zwiększy się o 38% (wzrost netto o 8,4 mln ton) do 30,5 mln ton. Największa dynamika wzrostu produkcji będzie dotyczyć mięsa drobiowego (3,6% rocznie), a następnie wołowiny (2,2% rocznie) oraz wieprzowiny 2% rocznie. Prognozowana dynamika wzrostu produkcji w najbliższych latach będzie jednak niższa w stosunku do tempa wzrostu odnotowanego w ostatniej dekadzie. W ostatnich 10 latach produkcja drobiu wzrastała 6,8% rocznie, natomiast wołowiny i wieprzowiny odpowiednio o 4,2% i 4,6% rocznie. W najbliższych latach spożycie mięsa wołowego w Brazylii będzie zwiększało się o 1,9% rocznie, podczas gdy eksport będzie rósł o 3,9% rocznie. W latach 2019/2020 wyniesie ono 3,09 mln ton wobec 2,11 mln ton w latach 2009/2010.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Meat Livestock Australia
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand