Z raportu holenderskiego magazynu rolniczego Agrarisch Dagblad wynika, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że „knurze piętno”, czyli przykry zapach mięsa,  powodują dodatkowo inne substancje oprócz skatolu, indolu i androstenonu.
Mięso charakteryzujące się zapachem knurzym podgrzano, a uwolnione gazy poddano szczegółowej analizie, na podstawie której stwierdzono obecność innych substancji oprócz indolu, skatolu i androstenonu. W chwili obecnej wykrywaniem knurzego zapachu w mięsie na linii produkcyjnej zajmują się przeszkoleni pracownicy, ale trwają prace nad elektronicznym detektorem zapachu knurzego w mięsie, którego zasada działania byłaby podobna do detektorów narkotyków używanych na lotniskach. Urządzenie elektroniczne wyeliminowałoby możliwość pomyłki, czy dowolnej interpretacji zapachu mięsa przez pracowników ubojni.
Źródło: pigprogress.net
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand