Od początku bieżącego roku większość chińskich producentów trzody chlewnej boryka się z problemami finansowymi. Spadające od 11 tygodni ceny wieprzowiny wpływają na obniżenie zyskowności sektora. Obecnie notowania żywca są o 9,8% niższe niż przed rokiem, co powoduje straty rzędu 200 yuanów (21,9 euro) na sztuce. Aby zapobiec spadkowi cen, władze chińskie zaplanowały przeprowadzenie skupu interwencyjnego wieprzowiny, ale żadne działania nie zostały jeszcze podjęte. Niektórzy analitycy twierdzą, że skup interwencyjny oraz subsydiowanie przez państwo hodowli macior mogły wpłynąć na zwiększenie przez rolników produkcji trzody, przekraczającej krajowe zapotrzebowanie. W 2010 r. rząd Chin przeznaczy 2,5 mld CNY (juanów), tj. 368 min USD na utworzenie 500 pokazowych gospodarstw produkcyjnych trzody chlewnej oraz planuje wydać kolejnych 650 mln CNY (95,5 mln USD) na programy hodowlane.
Dużym problemem dla chińskiego sektora wieprzowiny są obecnie ogniska pryszczycy, obejmujące coraz więcej prowincji kraju. W marcu br. z powodu tej choroby zlikwidowano ponad 10 tys. sztuk trzody.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly, ThePigSite, OIE
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand