Stowarzyszenie irlandzkich farmerów (IFA) ostrzegło przed rozluźnianiem restrykcji dotyczących importu wołowiny z Brazylii. Irlandczycy przypomnieli swoje stanowisko w tej sprawie ze względu na przygotowywane przez Unię wznowienie rozmów o wolnym handlu z krajami południowoamerykańskimi, należącymi do bloku Mercosur. Do wznowienia wzajemnych negocjacji dojdzie w maju br. w Madrycie. Zdaniem IFA rząd irlandzki powinien zablokować wszystkie umowy,
1 które zezwoliłyby na import do Wspólnoty wołowiny z Brazylii, nie spełniającej unijnych standardów. Po zaostrzeniu przez Unię wymogów w handlu wołowiną z Brazylią w 2008 roku, tylko 1,9 tys. brazylijskich firm ma prawo eksportu mięsa wołowego do UE. Przed 2008 rokiem ponad 9,2 tys. firm z Brazylii wysyłało wołowinę do krajów Wspólnoty.
Przeciwny wznowieniu dwustronnych rozmów z krajami Mercosur był komisarz Unii ds. rolnictwa Dacian Ciolos, który podkreślał, że zawarta umowa uderzy przede wszystkim w sektor wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Podobnego zdania byli także przedstawiciele Irlandii oraz Francji, jednakże większość krajów poparło komisarza ds. handlu Karla de Gucht, który podkreśla, że zawarte porozumienie przyniesie korzyści w innych sektorach (samochodowym, telekomunikacyjnym oraz usług. Według danych dyrekcji generalnej ds. rolnictwa porozumienie z krajami Mercosur może wpłynąć na straty w obrotach handlowych w obszarze rolnictwa rzędu 3-13,5 mld euro rocznie. Dopuszczenie do rynku unijnego większej ilości wołowiny uderzy w producentów tego gatunku mięsa w 12 regionach Wspólnoty, w których jedna czwarta farmerów specjalizuje się w produkcji mięsa wolowego. Dotyczy to Irlandii, Francji (regiony Limousin i Auvergne), Hiszpanii (prowincja Kantabria), Belgii (Walonia), Wielkiej Brytanii (Szkocja i Irlandia Północna), Portugali (Azory), Niemiec (Turyngia), Austrii (Karyntia), Szwecji (Smaland) i Słowenii (część zachodnia). W przypadku mięsa drobiowego dotknięci zostaną producenci w pięciu regionach na Węgrzech, w trzech w Polsce, dwóch we Francji, jednego w Wielkiej Brytanii i Rumunii. Jeżeli chodzi o producentów wieprzowiny, straty poniosą farmerzy w Niemczech (w Północnej Westfalii, Dolnej Saksonii i Szlezwiku Holsztynie}, w Hiszpanii (Araganii, Murcji i Nawarro), we Włoszech (Lombardia), we Francji (Bretania) w Danii, w Belgii (Flandria}, w Portugalii, w Polsce, na Węgrzech, w Austrii, na Cyprze i w Holandii. Obok producentów mięsa straty mogą ponieść wytwórcy mleka, owoców i warzyw, czosnku oraz cukru/etanolu. Zwiększona wymiana handlowa może przynieść korzyści w przypadku takich produktów jak oliwa z oliwek oraz brzoskwinie w puszkach.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie AgraNet, AgraFacts
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand