W dn. 4 maja br. Polski Koncern Mięsny Duda przedstawił kierunki strategiczne na lata 2010-2012. Celem nowej strategii jest umocnienie grupy kapitałowej na polskim rynku mięsnym po słabszych wynikach w 2009 r. poprzez działanie w ramach pełnego łańcucha wartości - od segmentu rolnego i produkcyjnego, po przetwórstwo oraz dystrybucję. PKM Duda zamierza w tym celu zainwestować do 2012 r. ok. 100 mln PLN (ok. 24 mln EUR). W ramach segmentu dystrybucji strategia zakłada przejęcia dystrybutorów mięs i wędlin lub budowę nowych magazynów, wejście na nowe rynki geograficzne oraz rozwój kanału HoReCa (hotelarsko-gastronomicznego), m.in. poprzez rozbudowę zakładu produkcyjnego o specjalną linię dla tego kanału. Rozwój w segmencie przetwórstwa to rozbudowa istniejących możliwości produkcyjnych oraz przejęcie zakładu przetwórczego w Polsce w celu zwiększenia mocy przerobowych z obecnych 500 ton do min. 2 tys. ton miesięcznie. W segmencie produkcji zamiarem jest wzrost rentowności, co ma być zrealizowane m.in. przez centralizację rozbioru w jednym zakładzie oraz inwestycje w istniejące linie rozbiorowe. W 2009 r. przychody netto ze sprzedaży PKM Duda wyniosły 1,57 mld PLN (ok. 400 mln EUR), a zakład odnotował stratę netto rzędu 191,2 mln PLN (48,6 mln EUR). Pierwszy kwartał 2010 r. był dla spółki udany - zysk netto wyniósł blisko 7,9 mln PLN w porównaniu do straty netto 44,7 mln PLN w analogicznym okresie 2009 r. Zysk operacyjny był ponad 2,5 krotnie wyższy niż w pierwszym kwartale 2009 r. i wyniósł ponad 17 mln PLN. To w znacznej mierze efekty działań restrukturyzacyjnych realizowanych w ramach projektu „Duda 2012", dzięki któremu spółka wzmacnia swoją pozycję rynkową.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. www.pkmduda.pl; Agra Europe Weekly
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand