Węgierska federacja hodowców zwierząt poinformowała o kolejnym, siódmym z rzędu, spadku miesięcznych cen skupu trzody chlewnej na Węgrzech. Według węgierskiego urzędu statystycznego, ceny żywca w marcu były o 13,3% niższe niż przed rokiem i niższe od średniej ceny 260-280 HUF/kg (1,03-1,12 EUR/kg) notowanej w 2008 r. Ceny w imporcie są jednak nadal o 5-10% poniżej cen na rynku krajowym. Obecna redukcja notowań nastąpiła po dwuletnim okresie, gdy ceny na Węgrzech należały do najwyższych w Europie na skutek niedostatecznej krajowej podaży. W ciągu ostatniej dekady pogłowie trzody chlewnej w tym kraju obniżyło się z 5,6 do 3,2 mln szt., a słaby forint wpływał na niską opłacalność przywozu. Umocnienie węgierskiej waluty w ostatnim czasie spowodowało napływ wieprzowiny z importu, która skutecznie konkurowała z produkcją krajową przyczyniając się do spadku cen. Obecne ceny skupu trzody nie pokrywają kosztów produkcji dla połowy węgierskich hodowców. W 2009 r. jedna czwarta całkowitego wolumenu uboju trzody na Węgrzech (4,3 mln szt.) pochodziła z zagranicy, w tym roku udział ten może wzrosnąć do 30%. Z uwagi na spadek rentowności produkcji, wiele mniejszych gospodarstw hodowlanych trzody opuściło branżę. Węgierski sektor wieprzowiny boryka się również z problemem nielegalnego handlu, który stanowi obecnie 20-25% wszystkich obrotów trzodą.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand