Chiny powiadomiły oficjalnie o rozpoczęciu importu amerykańskiej wieprzowiny wyprodukowanej po 1 maja 2010 r. Wysyłki tego gatunku mięsa z USA, Kanady i Meksyku do Chin zostały wstrzymane w kwietniu 2009 r. w wyniku zagrożenia wirusem nowej grypy A/H1N1 zwanej potocznie „świńską” i obaw dotyczących konsumpcji. Po naukowym stwierdzeniu braku ryzyka, chińskie władze sanitarno-weterynaryjne zniosły ograniczenia w grudniu 2009 r., lecz do tej pory nie wznowiono handlu z USA, pomimo iż porozumienie w tej sprawie Chiny i USA osiągnęły już w marcu br. Przed wprowadzeniem restrykcji, w 2008 r. Chiny i Hongkong były trzecim pod względem wielkości rynkiem zbytu dla amerykańskiej wieprzowiny o wartości ok. 690 mln USD (400 tys. ton). W 2009 r. sprzedaż tego mięsa do tego regionu obniżyła się o 39% ilościowo i o 42% wartościowo.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly