W bieżącym sezonie 2016/17 zbiory 10 podstawowych surowców oleistych przewidywane są na 535,2 mln ton, co oznacza duży wzrost o 22,9 mln ton (o 3,9 mln ton więcej niż przewidywano w czerwcu br.), jakkolwiek tylko 5 mln ton więcej niż w sezonie 2014/15. Produkcja soi wzrośnie w tym o 18 mln ton do poziomu 331,1 mln ton, produkcji słonecznika o 3,8 mln ton do 46 mln ton oraz przewiduje się redukcję wytwarzania rzepaku o 3,4 mln ton do 60,6 mln ton. Dla bawełny prognozuje się wzrost produkcji o 1,4 mln ton do 38,8 mln ton. Przy wzroście produkcji, globalna podaż surowców oleistych powinna wzrosnąć o 3,3% do rekordowego poziomu 630,7 mln ton, co oznacza przyrost średnio o 20,1 mln ton w tym największy przyrost podaży dotyczy soi tj. o 15,5 mln ton. Realizację powyższego scenariusza mogą zakłócić ewentualne anomalie pogodowe na przełomie 2016/17 roku w Ameryce Południowej. Wzrośnie globalna zależność od soi, a jej zużycie w trakcie sezonu ulegnie zwiększeniu o 5,4% do rekordowego poziomu 332,8 mln ton. Podobnie wzrośnie zużycie słonecznika o 8,8% do 45,9 mln ton, ale o 3,9% zmniejszy się konsumpcja rzepaku do 61,3 mln ton (na skutek spadku produkcji i podaży). Sezon 2016/17 przyniesie ponad przeciętny wzrost spożycia oleistych o 22,1 mln ton do 537,2 mln ton w tym samej soi o 17,2 mln ton a słonecznika o 3,7 mln ton.

W trakcie sezonu 2016/17 za sprawą 4,3% wzrostu zużycia zapasy surowców oleistych zmniejszą się o 2,1 mln ton do 93,4 mln ton (bardzo wysoki poziom), w tym zapasy samej soi zmniejszą się o 1,8 mln ton do 80,6 mln ton. Zatem niedobór surowców oleistych w bieżącym sezonie to 2,1 mln ton (w tym 1,8 mln ton dotyczy soi). W kolejnym sezonie pogorszy się współczynnik zapasy/zużycie z 18,5% do poziomu 17,4%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Oil World

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand