W II kwartale br. produkcja mięsa wołowego w Czechach zwiększyła się o 7,4% do blisko 18 tys. ton. W omawianym okresie wzrost produkcji odnotowano także w przypadku mięsa drobiowego (o 0,5% do 39,1 tys. ton), spadła zaś wytwórczość wieprzowiny (o 0,7% do 57,5 tys. ton). Pomimo wzrostu krajowej produkcji mięsa, Czechy pozostają w dużej mierze zależne od importu, który w większości pochodzi z krajów Wspólnoty. W okresie kwiecień - czerwiec 2016 r. Czesi sprowadzili 63,1 tys. ton mięsa wieprzowego, tj. o 0,5% mniej niż przed rokiem. Przywóz tego gatunku mięsa realizowano w większości z Niemiec, Hiszpanii oraz z Polski. Import mięsa drobiowego zwiększył się natomiast o 3,9% do 29,1 tys. ton. Pochodził on głównie z Polski oraz Węgier. Zwiększono także import drobiu z Brazylii, jednakże dynamika tego wzrostu była niewielka. W II kwartale br. Czechy sprowadziły także 7,4 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 17% więcej niż w podobnym okresie 2015 r. Wołowinę importowano przede wszystkim z Polski, Holandii oraz ze Słowacji.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: globalmeatnews.com z dn. 27.09.16 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand