Niemcy są jednym z największych rynków zbytu na mięso organiczne pochodzące z Danii. Tym niemniej duńscy eksperci uważają, że nadal istnieje możliwość zwiększenia wywozu tego rodzaju mięsa na rynek niemiecki. Głównym kierunkiem zbytu dla Duńczyków jest północna część Niemiec, w tym największe miasto tego regionu, tj. Hamburg. Leży ono stosunkowo blisko południa Danii, gdzie zlokalizowana jest większość farm produkujących żywność organiczną. Zdaniem ekspertów, Dania powinna zwiększyć sprzedaż mięsa organicznego do Niemiec, wykorzystując rosnący popyt na tego rodzaju towary na rynku niemieckim. Jak się okazuje w ostatnich czterech latach zapotrzebowanie na mięso z produkcji organicznej rosło w Niemczech około 8-14% rocznie. Oprócz Danii, największymi dostawcami organicznego mięsa wieprzowego oraz wołowego na ten rynek są Holandia oraz Francja.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: globalmeatnews.com z dn. 10.10.16

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand