Ceny wieprzowiny w Chinach rosną nieprzerwanie od początku maja br. Według informacji chińskiego ministerstwa handlu, w tygodniu do 3 lipca br. wieprzowina podrożała o 3,5%, a poprzednim tygodniu o 4,5%. Wzrost cen jest spowodowany niedoborem trzody na rynku krajowym oraz wzrostem cen pasz na bazie zbóż. Wzrost cen w rocznym przedziale czasowym wyniósł 40,4% i w maju br. spowodował wzrost inflacji w Chinach do poziomu najwyższego od 34 miesięcy. Wieprzowina jest w Państwie Środka najbardziej popularnym gatunkiem mięsa, i jego ceny mają duży wpływ na indeks cen konsumenta (CPI). Według danych ministerstwa handlu, w tygodniu do 3 lipca drób w Chinach podrożał o 0,5%, baranina o 0,4%, a wołowina była tańsza o 0,2%.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 06.07.11