Dnia 7 lipca br. na spotkaniu Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt – SCoFCAH państwa członkowskie w nieformalnym głosowaniu wyraziły pewną wstrzemięźliwość wobec wstępnej propozycji Komisji wprowadzenia planu harmonizacji monitorowania dioksyn na różnych poziomach łańcucha żywnościowego. Plan został zaprezentowany w styczniu br. przez komisarza ds. zdrowia John’a Dalli, który zakłada nowe regulacje prawne w sektorze pasz. Była to odpowiedź na kryzys dioksynowy w Niemczech mająca na celu zapobieganie podobnym sytuacjom w przyszłości. Projekt Komisji obejmuje cztery główne punkty: - obowiązkowy system koncesjonowania zakładów produkujących tłuszcze dla przemysłu paszowego; - oddzielenie procesu produkcji tłuszczów paszowych od przemysłowych; - bardziej rygorystyczny monitoring i wymogi w zakresie pobierania próbek; - obowiązek składania sprawozdań przez laboratoria prywatne, wykonujące badania na obecność dioksyn. Dalsze dyskusje w kwestii odbędą się jesienią, a niezobowiązujący termin głosowania przewidziany jest na 21-22 września br. Tymczasem państwa członkowskie powinny dostarczyć pisemne uwagi do projektu, które powinna uwzględnić Komisja.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 56-11

 



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand