Dnia 6 lipca br. na plenarnym posiedzeniu Parlamentu Europejskiego w Strasburgu PE przegłosował propozycję stopniowego zawieszenia zakazu użycia białek zwierzęcych (PAP) w paszach dla zwierząt poza przeżuwaczami (trzoda chlewna, drób i ryby). Stanowisko PE po części odzwierciedla opinie niemieckiej członkini PE Dagmar Roth Berendt, która jest autorką wstępnego raportu dotyczącego częściowego zniesienia niniejszego zakazu, jakkolwiek zaleca w kwestii reintrodukcji mączek daleko idącą ostrożność m. in. wyłączając skarmianie w ramach jednego gatunku. Dodatkowo zakłada, że dopuszczenie PAP może nastąpić jedynie jeśli będą zastosowane niezawodne testy dotyczące zawartości mączki konkretnego gatunku zwierząt. PE poparł też podniesienie obowiązkowego wieku dla testowanego mięsa wołowego (pod kontem BSE) pochodzącego od zwierząt powyżej 72 miesięcy życia. W trakcie dyskusji wielu członków PE wyrażało jednak wątpliwości i obawy w tym do możliwości pomyłek na farmach (pomieszanie mączek pochodzących od różnych gatunków) czy zanieczyszczeniach w produkcji różnych rodzajów mączek. Komisarz ds. Zdrowia Dalli poinformował, że pracuje z państwami członkowskimi nad interpretacją mięsa oddzielonego mechanicznie (MSM). W kwestii kontroli żywności i pasz Komisarz Dalli stwierdził, że Komisja wkrótce zaproponuje zestaw działań dla zapewnienia sposobu, aby informacja o kontrolach była zbierana, analizowana oraz efektywnie prezentowana na poziomie Unii.

 Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 55-11 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand