W dn. 3 sierpnia 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 765/2011, wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChoG) nazwę francuskiej wieprzowiny - „Porc d’Auvergne”. Mięso pochodzi od świń hodowanych na wolnym wybiegu w regionie Francji – Owernia. Charakteryzuje się jednorodnym, czerwonym kolorem dzięki wyższej zawartości żelaza hemowego i późniejszemu wiekowi ubojowemu (co najmniej 26 tygodni). Produkt wyróżnia się także grubszą warstwą tłuszczu zewnętrznego i wyższym poziomem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w słoninie. „Porc d’Auvergne” docenia się za kruche i soczyste mięso, zwartą i białą słoninę, intensywny kolor mięsa, wysoką wydajność w gotowaniu, możliwość przechowywania i charakterystyczny smak.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego UE z dn. 03.08.2011