W dn. 3 sierpnia 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 765/2011, wpisujące do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChoG) nazwę francuskiej wieprzowiny - „Porc d’Auvergne”. Mięso pochodzi od świń hodowanych na wolnym wybiegu w regionie Francji – Owernia. Charakteryzuje się jednorodnym, czerwonym kolorem dzięki wyższej zawartości żelaza hemowego i późniejszemu wiekowi ubojowemu (co najmniej 26 tygodni). Produkt wyróżnia się także grubszą warstwą tłuszczu zewnętrznego i wyższym poziomem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w słoninie. „Porc d’Auvergne” docenia się za kruche i soczyste mięso, zwartą i białą słoninę, intensywny kolor mięsa, wysoką wydajność w gotowaniu, możliwość przechowywania i charakterystyczny smak.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego UE z dn. 03.08.2011

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand