Według danych chińskiego ministerstwa handlu, po krótkim okresie stabilizacji, ceny wieprzowiny w Chinach ponownie wzrosły już czwarty tydzień z rzędu. W tygodniu do 2 września br. średnia cena hurtowa zwiększyła się o 0,4% wobec poprzedniego tygodnia do rekordowo wysokiego poziomu 26,22 CNY/kg (2,9 EUR/kg), przewyższając poprzedni najwyższy poziom z połowy lipca br. Inflacja w Chinach w lipcu wyniosła 6,5% i była najwyższa od 37 miesięcy, głównie z powodu znacznej zwyżki cen żywności, również wieprzowiny. Wiele małych chińskich gospodarstw produkcyjnych trzody rezygnuje z dalszej hodowli, a duże przedsiębiorstwa nie są w stanie zaspokoić rosnącego zapotrzebowania. Skok cenowy artykułów spożywczych w Chinach w ostatnim okresie można również przypisać przygotowaniom do nachodzącego Festiwalu Środka Jesieni, który w tym roku będzie trwał w dn. 10-12 września, jak również do Święta Narodowego, obchodzonego od 1 do 7 października. Poza wieprzowiną w ubiegłym tygodniu na rynku chińskim zwyżkowały również ceny wołowiny (+1%), jaj (+0,4%), baraniny (+0,3%) oraz mięsa drobiu (+0,2%).
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 06. i 08.09.2011