Według analityków, chiński import mięsa wieprzowego może w tym roku być rekordowo wysoki, jednak tylko w nieznacznym stopniu wpłynie to na stabilizację rosnących cen krajowych. Zgodnie z danymi chińskiego stowarzyszenia produkcji zwierzęcej, w ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. Chiny sprowadziły 400 tys. ton mięsa i podrobów wieprzowych, o 43% więcej niż przed rokiem, z czego ponad połowa pochodziła z USA. W całym 2011 r. import może osiągnąć rekordowy poziom 1 mln ton, a nawet 1,1-1,4 mln ton. Raport holenderskiego Rabobanku wskazuje, że luka między podażą a popytem na mięso wieprzowe w Chinach może w 2012 r. sięgnąć 2,0-2,5 mln ton. Ceny wieprzowiny, głównego czynnika inflacji w Chinach, w tygodniu do 11 września br. wzrosły o 0,7% wobec poprzedniego tygodnia, osiągając rekordowo wysoki poziom. Był to już piąty z rzędu tygodniowy wzrost cen. Wzrost przywozu jednak tylko w niewielkim stopniu złagodzi presję cenową, ponieważ import stanowi jedynie niewielki udział w krajowym spożyciu tego gatunku mięsa. W 2010 r. konsumpcja wieprzowiny w Chinach wyniosła 50,7 mln ton, z czego jedynie ok. 2% pochodziło zza granicy. Ceny chińskiej wieprzowiny pozostaną w niedalekiej przyszłości prawdopodobnie nadal wysokie, ze względu na rosnące koszty pracy, kukurydzy i innych pasz oraz ryzyko śmiertelności stada. Spadek cen prognozowany jest dopiero w drugim kwartale 2012 r. Jak do tej pory, najwyższy poziom importu wieprzowiny do Chin zanotowano w 2008 r. – 910 tys. ton. W 2010 r. sprowadzono do kraju 900 tys. ton, a

głównymi dostawcami były Dania, USA, Kanada i Francja. W imporcie ok. 700 tys. ton stanowiły podroby i produkty uboczne, w tym świńskie głowy, nogi, wnętrzności, bardzo popularne na chińskim rynku. Chiny są największym na świecie producentem i konsumentem wieprzowiny, zapotrzebowanie na nią gwałtownie rośnie.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 19.09.2011

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand