We wrześniu br. światowy indeks cen żywności FAO obniżył się wobec sierpnia o 2% do 225 punktów. Był to już kolejny, trzeci miesiąc spadków cen żywności na świecie. Indeks FAO był jednak o 16% wyższy niż przed rokiem, lecz o 5% niższy od rekordowo wysokiego poziomu notowanego w lutym br. We wrześniu obniżyły się ceny wszystkich towarów objętych indeksem, najbardziej potaniał cukier – o 4%, a także zboża (3%), oleje (2%), artykuły mleczarskie (1%) i minimalnie mięso (0,5%). Wrześniowy spadek indeksu cen mięsa do 175,2 punktów to głównie zasługa 3% obniżki notowań wieprzowiny. Drób potaniał nieznacznie, a wołowina i baranina podrożały ze względu na ograniczoną podaż. Pomimo ostatnich obniżek, ceny wszystkich gatunków mięsa pozostają na poziomie wyższym od ubiegłorocznego. Indeks cen mięsa wzrósł w skali roku o 14%, ze względu na wyższe koszty pasz oraz spadki pogłowia. W stosunku do najwyższego poziomu z kwietnia br., we wrześniu ceny mięsa obniżyły się o 3%.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 06.10.2011